ایران و ایالات متحده روز شنبه ششم اردیبهشت سومین دور مذاکرات هستهای خود را در کشور عمان برگزار کردند.
وزارت خارجه عمان روز شنبه ششم اردیبهشت اعلام کرد «دور بعدی این مذاکرات هفتۀ آینده ادامه خواهد یافت و یک نشست سطحبالا بهطور موقت برای سوم ماه مه (شنبه ۱۳ اردیبهشت) برنامهریزی شده است.
ریاست هیئتهای ایرانی و آمریکایی در این دور از مذاکرات نیز همچون دو دور پیشین با عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، و استیو ویتکاف، نمایندۀ ویژۀ دونالد ترامپ، بود. با این حال، نه عراقچی و نه ویتکاف جزئیاتی از مذاکرات ارائه نکردند.
در دور سوم مذاکرات گروههای کارشناسی و فنی برای گفتوگو پیرامون طرح توافق نیز حضور داشتند.
پیشتر گزارش شده بود که مایکل آنتون، مدیر برنامهریزی سیاسی وزارت خارجه آمریکا، مسئول گروه فنی از سوی ایالات متحدهد و مجید تختروانچی، معاون وزیر خارجه ایران، ریاست تیم کارشناسی تهران را برعهده دارد.
«یک منبع آگاه» به سیانان گفته است که تیم مذاکرهکننده آمریکا شامل حدود ۱۲ کارشناس در سطح کاری از نهادهای مختلف دولتی آمریکا دارد خواهد بود و دربارهٔ جزئیات دقیقتر مسیر دستیابی به یک توافق هستهای جدید، از جمله احتمال کاهش تحریمها و محدودیتهای برنامه هستهای ایران، گفتوگو میکنند.
خبرگزاری ایرنا که پیشتر اعلام کرده بود این دور از گفتوگوها مانند دو دور پیشین برای یک روز برنامهریزی شده است، از پایان گرفتن دور سوم طبق برنامه خبر داد.
این سومین دور مذاکرات سطح عالی و همچنین اولین دور مذاکرات تیمهای کارشناسی دو طرف است.
پس از دومین دور مذاکرات که آخر هفته گذشته در رم برگزار شد، دو طرف توافق کردند گفتوگوها را ادامه دهند. انتظار میرود محور اصلی مذاکرات بر موضوع غنیسازی اورانیوم ایران متمرکز باشد.
بر اساس توافق هستهای تاریخی که در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ حاصل شد، ایران مجاز به غنیسازی اورانیوم تا سطح حداکثر ۳٫۶۷ درصد و نگهداری ذخایری تا سقف ۳۰۰ کیلوگرم بود. اما پس از آنکه دونالد ترامپ، در دوره پیشین ریاستجمهوری خود در سال ۲۰۱۸ ایالات متحده را از توافق خارج کرد، تهران نیز به تدریج از تعهدات خود عقبنشینی کرد.
درپی این روند، میزان غنیسازی اورانیوم در ایران به ۶۰ درصد افزایش یافت و ذخایر اورانیوم ایران اکنون از ۸۰۰۰ کیلوگرم فراتر رفته است. ایران همچنان تأکید دارد که به دنبال برنامه تسلیحات هستهای نیست، اما از کنار گذاشتن کامل فناوری هستهای غیرنظامی خودداری میکند.
ایران بر این مسئله پافشاری کرده است که حفظ برنامهٔ غنیسازی اورانیوم برایش کلیدی است. با این حال، ویتکاف موضوع را پیچیدهتر کرده و ابتدا در یک مصاحبهٔ تلویزیونی پیشنهاد داده که ایران میتواند اورانیوم را تا سطح ۳٫۶۷ درصد غنی کند، اما بعدتر گفته که باید همهٔ غنیسازیها متوقف شود. این خواسته که تمامی غنیسازیها «باید» متوقف شود، از سوی مارکو روبیو، وزیر خارجهٔ آمریکا، نیز تکرار شده است.
با این حال، به گفته ناظران، در روزهای اخیر نشانههایی از انعطافپذیری از سوی ایران دیده شده است. به نوشته خبرگزاری آلمان، گفته میشود تهران آمادگی دارد به الزامات فنی توافق سال ۲۰۱۵ بازگردد و دوربینهای نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را در تأسیسات هستهای خود دوباره فعال کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در تازهترین سخنان خود در این مورد گفته است که مذاکرات در بالاترین سطح جریان دارد و توافق میتواند میلیاردها دلار برای ایران صرفهجویی داشته باشد. او تاکید کرد که تنها هدف، جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
اما در همین حال، در مذاکرات هستهای ایران و آمریکا، برنامه موشکی ایران به گفته یک مقام ایرانی «بزرگترین مشکل» باقیمانده است. این مقام به رویترز گفت که آمریکا موضع تهران را مبنی بر عدم توقف کامل غنیسازی و عدم تحویل تمام ذخایر اورانیوم غنیشده را پذیرفته، اما درباره برنامه موشکی اختلاف جدی وجود دارد.
در واکنش به این خبر رویترز، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه آن را رد کرد و گفت که «موضوع توان دفاعی و موشکی کشور در مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا مطرح نبوده و نیست.»
درپی آغاز این دورهای جدید از مذاکرات ایران و آمریکا، ارزش پول ملی ایران، پس از رسیدن به پایینترین سطح تاریخی خود که بیش از یک میلیون ریال برای خرید یک دلار لازم بود، مقداری بهبود یافته است.
دیدگاهتان را بنویسید